Kerstvakantie 2017/2: Advent

Nora nam haar moeder mee naar het kerstmatinee met Ellen ten Damme. Haar moeder vertelde dingen die Nora al wist, of dingen die ze niet hoefde te weten. De wereld buiten de nieuwbouwwijk vond ze angstaanjagend. Liften waren eng, roltrappen gevaarlijk, treinreizen verstikkend en van vrieskou moest ze huilen. Elke keer wanneer Nora iets zei, kapte haar moeder het af. Tijdens het kersmatinee hield ze even haar mond. Ze genoot zichtbaar van de show. Op het balkon van het De la Mar gaf ze zelfs een staande ovatie zonder vrees van de tribune te vallen. In de tram terug herhaalde ze meermaals hoe zeer ze genoten had.

Nora doorstond de vloedgolf met gebabbel. Vrijheid lonkte aan de horizon. Na het avondeten spoedde haar moeder zich huiswaarts. Jasmijn ging met haar mee.

Ze opende een blikje bier bij de afwas en belde Tommie. Tot in de laatste uurtjes hield hij de spanning erin. Echt afzeggen deed hij niet. Met toezeggen was hij zuinig. Nora stelde de afspraakjes voor en Tommie stelde het toezeggen uit. Ze moest niet denken dat hij zomaar overal mee instemde. Die tijden waren voorbij.

‘Je kunt komen, ik heb mijn werk af,’ zei hij. ‘Ik zit biertjes weg te tikken.’

‘Ik ook,’ zei Nora. ‘Ik kom over anderhalf uur.’

Vier uur later was ze klaar. Het kwam door de vrijheid. Ze dronk en draaide muziek. Dansend paste ze kleding. Het was jammer dat ze niet meer rookte. Ze had er een op kunnen steken in de huiskamer. Zo vrij voelde ze zich.

Tommie had een paar keer gebeld toen ze in bad zat.

‘Ik vertrek nu,’ appte ze om hem gerust te stellen. Een half uur later vertrok ze.

In zijn huis was niets veranderd. Tommie deed niet aan kerstdecoratie. Hij had haast. Hals over kop sleepte hij haar mee naar club Claire op het Rembrandtplein. Ook zijn vakantie moest ingeluid worden.

De doorbitch vroeg voor welke deejay ze kwam. Tommie had verteld dat Miss Molly draaide.

‘Deejay Dolly,’ antwoordde Nora want ze was dronken.

Er werd hen toch toegang verleend. Binnen was bijna niemand. Met hun ellenbogen op de bar keken ze naar de lege dansvloer. Nora dronk gin. Met gin was het gezelliger.

‘Je moet het zelf leuk maken,’ legde ze uit. Ze wenkte een barman om de derde gin te bestellen.

Tommie trok haar weg bij de bar en sleepte haar mee naar huis. Zijn Berlijnse bontmuts was verdwenen. Nora vond de muts in het eerste kluisje dat te klein was voor twee jassen en daarom niet genomen hadden. Het kluisje was ongebruikt gebleven. Opgelucht graaide hij naar de muts.

Thuis hadden ze onsamenhangende seks. Ze deden het op zijn bank en gleden er vanaf. Tommie sleepte haar mee naar de slaapkamer. Onder de dekens kreeg hij een slappe. Nora viel in slaap.

‘Hij doet het weer,’ fluisterde hij een uur later in haar oor.

Buiten barstte een oorverdovend klokkengelui los. Het was acht uur ’s ochtends. Volgens de Hofkerk was Kerstmis officieel begonnen.

 

(Elke woensdagmiddag een nieuw avontuur, rond de klok van twaalf uur.)

 

LEZEN IS GRATIS, LIKEN OOK!